Τοποθεσία

Λεωνίδιο

13015281_10156827115610015_601006490759861345_n
Μια ναυτική πολιτεία με νεοκλασικά και αρχοντικά σπίτια –μάρτυρες της αλλοτινής ακμής της– απλώνεται στη ρίζα ενός κατακόκκινου βράχου, με τρεις ανεμόμυλους στην άκρη να καλωσορίζουν τον επισκέπτη στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Αν και ο τουρισμός δεν είναι η βασική ενασχόληση των κατοίκων της (ο λεγόμενος Κήπος του Διονύσου, μια πεδιάδα που εκτείνεται από την πόλη ως τη θάλασσα, είναι ιδιαίτερα εύφορος και καλλιεργείται όλο το χρόνο, όπως μαρτυρούν οι σειρές των θερμοκηπίων), το Λεωνίδιο είναι σήμερα μια ζωντανή κωμόπολη που τραβά τον επισκέπτη με το αρχιτεκτονικό της ενδιαφέρον, τις όμορφες κοντινές παραλίες και τα ταβερνάκια με τις νοστιμιές τους.

Ο τουρισμός φτάνει στο peak του το Πάσχα και στη Γιορτή της Μελιτζάνας στα τέλη Αυγούστου. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως επιβάλλει η παράδοση, τα πολύχρωμα χάρτινα αερόστατα απογειώνονται με τη δύναμη της φλόγας και πυρπολούν το νυχτερινό ουρανό, προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα.

Όποια εποχή όμως κι αν έρθετε στο Λεωνίδιο, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στις πιο παραδοσιακές γειτονιές του, που κρύβονται πίσω από το φασαριόζικο, στενό κεντρικό δρόμο. Ανάμεσα στα ούτως ή άλλως ενδιαφέροντα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής με τις κεραμιδένιες στέγες, αναζητήστε τα αρχοντικά κομψοτεχνήματα του 1800 με τις περίτεχνες εξώπορτες, τα ζωγραφιστά ταβάνια και τις τουφεκίστρες (για να αντιμετωπίζουν τους πειρατές), όπως του ποιητή Κώστα Ουράνη, της Ευτυχίας Ρουσάλη, του Πολύτιμου, του Ροζάκη κ.ά. Πολλά από αυτά είναι επισκέψιμα κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες τους – απευθυνθείτε στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας.

Μία από τις πιο παλιές και παραδοσιακές συνοικίες, η Αγία Κυριακή, προσφέρεται για περιπάτους. Μην αφήσετε τα παλιά αρχοντικά να μονοπωλήσουν την προσοχή σας, σηκώστε το κεφάλι ψηλά και χαζέψτε τον κόκκινο βράχο με τους ανεμόμυλους και το βουνό της Κοιμωμένης (δεν μοιάζει με κοιμισμένη βασιλοπούλα;), που αγκαλιάζουν την πόλη από δεξιά κι από αριστερά.

Πλάκα 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε μικρή απόσταση (4 χλμ.) από το Λεωνίδιο βρίσκεται η όμορφη Πλάκα, το επίνειο του Λεωνιδίου, μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με γραφικό λιμανάκι και ωραία αμμουδιά. Στην ίδια θέση ήταν και το αρχαίο λιμάνι του Λεωνιδίου. Από την αριστερή πλευρά της Πλάκας ξεκινά ωραία παραλία που εκτείνεται σε μήκος 4 χλμ. μέχρι τον οικισμό Λάκκο.

Η Πλάκα συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές το καλοκαίρι και έχει αρκετές ταβέρνες με καλό ψάρι, όπως και κέντρα αναψυχής. Στο λιμάνι της δένουν αλιευτικά και ψαρόβαρκες και το καλοκαίρι πολλά σκάφη αναψυχής.

Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, στο δρόμο για το Λεωνίδιο, βρίσκονται τα ερείπια των Βρασιών, της σημαντικότερης αρχαίας πόλης της Κυνουρίας. Την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας διοργανώνει στην Πλάκα τη «γιορτή της μελιτζάνας» με συμμετοχή πολύ κόσμου.

Που θα μας βρείτε